Sveriges största gravskötselföretag!
Med över 100 000 nöjda kunder!

Betyg:

Skillnad på Alla helgons dag och Allhelgonadagen

Det är egentligen ingen skillnad alls mellan Alla helgons dag och Allhelgonadagen. Men vi reder ut varför högtiden stavas olika. Det finns en historia bakom det hela och det är rätt intressant.

Allhelgonadagen – är en högtid exakt som Alla helgons dag men den infaller alltid den 1 november och har så gjort sedan 835. Allhelgonadagen har varit en populär högtid sedan alla tider i Sverige och överlevde många helgdagsreduktioner Sverige införde. År 1772 beslutades att högtiden skulle avskaffas som helgdag. Svenskarna fortsatte dock att fira denna populära högtid.

Alla helgons dag – är en högtid exakt som Allhelgonadagen till skillnad att den infaller alltid lördagen mellan 31 oktober och 6 november. I mitten av 1900-talet blev det allt populärare att tända ljus på gravplatsen i samband med firandet av Alla helgons dag. Med anledning av högtidens popularitet fattade riksdagen beslut om att flytta på Alla helgons dag till att infalla på en lördag mellan 31 oktober och 6 november. Därmed skulle det också vara en allmän helg. Eftersom att 1 november fortfarande kallas Allhelgonadagen men inte längre var en helgdag kallades den nya helgdagen för Alla helgons dag istället.

Uppskattad helg för vård av gravar

När Alla helgons dag närmar sig brukar många människor beställa begravningstjänster av oss. Det handlar oftast om ommålning av befintlig text på gravstenar och gravstenssäkring.

Vid ommålning ser vi till att gravstenens text åter blir fin och läsbar. Vi målar i den färger du själv väljer i din beställning. Du kan exempelvis välja standardfärgerna: Vit, silver eller svar. Dessutom kan du även beställa förgyllning i bladguld. Piffa till gravstenen inför nästa besök på kyrkogården vid Alla helgons dag.

En annan viktig tjänst är gravstenssäkring. Om en gravsten lutar går det att rätta till den med en speciell metod. Det innebär att vi säkrar gravstenen med olika mätverktyg och dubbar som borras. Beroende på hur skadad stenen är undertill ser vi till att den står stabilt och rakt igen. Ur säkerhetssynpunkt har församlingar och kyrkogårdar regler på att gravstenen inte får utgöra risk och välta.

Begravningstjänsterna online

De tjänster och tillägg du behöver för att gravplatsen ska se fin ut igen finns att beställa på webbplatsen. Alla tjänster finns online och är enkla att beställa. Fyll i formuläret så ser vi till att det blir fint igen.

Här kan du beställa målning av text på gravsten.

Här kan du beställa gravstenssäkring.

Publicerat av: Gravskötsel & omvårdnad i Sverige AB